Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) dünyanın ilk üç boyutlu Sanal Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO'da sergilenecek.

SAHA EXPO
SAHA İstanbul Savunma, Havacılık, Uzay ve sanayi Kümelenmesi tarafından organize edilen ve ilki 2018 yılında gerçekleştirilen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ikincisi 10-13 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılması kararlaştırılan fuar, savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana platform üreticilerinin, tedarikçilerin ve bu sektörlerde tedarikçi olarak yer almak isteyen firmaların bir araya geldiği bir platform olacak.

Türkiye’nin savunma, havacılık, denizcilik ve uzay endüstrisinde yerli üretim potansiyelinin sergileneceği, milli teknoloji hamlesine önemli katkılar sağlayacak işbirliklerinin gerçekleştirileceği SAHA EXPO, Türkiye’nin hemen her bölgesinden ziyaretçilere, Dünyanın farklı ülkelerinden gelecek sektör profesyonellerine ev sahipliği yapacak.
MİKRO UYDU FIRLATMA SİSTEMİ (MUFS)
Akşam'ın haberine göre, Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla geliştirilecek Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında Roketsan tarafından geliştiriliyor.
Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak.
Roketsan, proje ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek.
Roketsan, uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını, 2007 yılından beri sürdürüyor.
2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkıyor.
MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştı. Roketsan’ın uzay ile ilgili faaliyetleri, 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
-
İnsanların su altında ulaşamadığı yerleri robot balıklar keşfedecek Harvard Mühendislik Fakültesi'nde bir araştırma grubunda beraber çalışan bilim insanları, robotik hayvanlarla ilgili önemli aşama kaydetti. Özellikle dağ, tepe gibi yerlere çıkabilen robot köpekler ve su altında insan elinin ulaşamayacağı yerlere gidebilen robot balıklar, yeni keşiflerde önemli rol oynayacak.
-
Apple’dan yıl içinde hedeflerinize ulaşmanız için 21 uygulama... Senenin ilk ayında herkes bu sene neleri daha iyi ve daha farklı yapabileceğini düşünüyor. Mobil uygulamalar ise size hedeflerinize ulaşma yolunda destek olabilir. Apple da bu doğrultuda yeni normal içerisinde çalışmak, öğrenmek, bağlantıda kalmak, formunuzu korumak ve daha pek şeye ulaşmanız için bazı...
-
SpaceX’in uzaya tek seferde 143 uydu gönderme görevi ertelendi SpaceX’in uzaya tek seferde 143 uydu gönderme görevi ertelendi Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX, Transporter-1 görevi kapsamında tek seferde 143 uyduyu uzaya taşıyacak Falcon 9 roketinin fırlatılışını olumsuz hava koşulları nedeniyle erteledi.
-
İtalya’dan TikTok’a yasak: Kızın ölümü tetikledi İtalya’dan TikTok’a yasak: Kızın ölümü tetikledi Çin'de geliştirilen TikTok isimli sosyal paylaşım uygulamasına İtalya'dan yasak geldi... Geçen hafta platform üzerinde başlayan, "Kendini boğarak bayılma" akımı yüzünden 10 yaşındaki bir kızın ölmesi üzerine uygulama 13 yaşın altındakilere resmen yasaklandı.
-
Elon Musk’tan eski çalışanına “ticari sır hırsızlığı” davası Elon Musk’tan eski çalışanına “ticari sır hırsızlığı” davası Dünyanın en zengin insanı Elon Musk'un sahibi olduğu Tesla, eski yazılım mühendisine ticari sır hırsızlığı ve sözleşmenin ihlali iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyor. Çalışanın gizli bilgileri Dropbox'a yüklediği iddia ediliyor.
-
Tanışma sitesindeki 2.2 milyon kişinin bilgileri çalındı Tanışma sitesindeki 2.2 milyon kişinin bilgileri çalındı Milyonlarca kullanıcıya sahip bir tanışma sitesi hack'lendi.. Gerçek isimler, e-posta adresleri, şehir, doğum tarihi, IP adresleri, Facebook kullanıcı kimlikleri bilgileri kopyalandı. 1.2 gigabaytlık dosya bir forumda ücretsiz olarak erişime açıldı.
-
'Zorunlu güncelleme' WhatsApp'a kan kaybettiriyor WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik 'zorunlu güncelleme' kararının ardından, uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları ilgi görmeye başladı. Turkcell'in paylaştığı verilere göre, bir günde 100 bin kişi BiP'i cep telefonlarına yükledi.
-
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim üyelerinin buluşu, ''incelemeli patent'' olarak tescillendi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin, TÜBİTAK projesi kapsamında yaptığı 'Düz plakalı atımlı ısı borusu' adı verilen buluş, Türk Patent ve Marka Kurumunca 'incelemeli patent' olarak tescil edildi.