HTL Teknoloji'nin TÜBİTAK desteğiyle dünya standartlarında geliştirdiği ve test aracı olarak dizayn ettiği mobil laboratuvar yurt içinden ve yurt dışından talep görüyor.
Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve temiz oda, yüksek biyo güvenlikli tesisler, kuru oda çözümleri üreten HTL Tekno Elektromekanik AŞ'nin (HTL Tekno) açıklamasına göre, Mobil BSL-3 Laboratuvarı, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği "biyo güvenlik seviyesi 3" olan standartlara göre dizayn ve imal edildi.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) desteğiyle üretilen laboratuvarla, "testleri en hızlı şekilde değerlendirmek, yüksek biyo güvenlik seviyesine sahip laboratuvar şartlarını ihtiyaç duyulan yerlere sağlayabilmek" amaçlanıyor.
Laboratuvar, çalıştıktan sonra bulunduğu ortama hiçbir şekilde virüs bırakmıyor. Gaz, sıvı ve katı tüm atıklar mobil laboratuvarın içinde gerekli işlemlerden geçerek imha ediliyor. Araç, dış ortamla hiçbir şekilde temas etmiyor.

Kamyon ve benzeri araçların üzerine konulup istenilen yere kolaylıkla taşınabilen ve aynı gün içinde devreye alınabilen mobil laboratuvarın ilki Kovid-19 testlerinin yapılmasına imkan veriyor.
- KOVİD-19 TEST SONUCU 45 DAKİKADA ALINABİLİYOR
Mobil laboratuvarda yapılan Kovid-19 testlerinin sonuçları 45 dakikada alınabiliyor.

Bu dönemde TÜBİTAK'ın açtığı bir çağrıyla sunulan ve 450 başvuru arasından seçilen 35 projeden birisi olan laboratuvarda, antikor ve PCR testleri de yapılabiliyor.
Araç, salgınlarda erken tanı laboratuvarı görevi görecek ve karantina bölgesinde analiz yapılmasına imkan tanıyacak. BSL-3 seviyesinde yeni tip koronavirüs teşhisi yapan ilk yerli mobil laboratuvar olma özelliği taşıyan laboratuvar, Avrupa ve ABD'de üretilen muadillerine göre fiyat avantajıyla öne çıkıyor.
Şu anda yurt içinden önemli kuruluşlar ile görüşmeler sürerken Hollanda, Makedonya, İran, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerden de mobil laboratuvara talep gelmeye başlandı. Kısa süre içerisinde ilk ihracatın gerçekleştirilmesi planlanıyor.

- "VİRÜSLE MÜCADELEDE YENİ ÜRETİMLER ÇOK ÖNEMLİ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen HTL Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Naci Sivri, TÜBİTAK'a desteği için teşekkür ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de katma değerli üretimin önemi sürekli konuşuluyor. Bu konuda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Özellikle sağlık alanında yaptığımız çalışmalarla virüsle mücadeleye katkının yanı sıra ülkemize katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Koronavirüsü 4 dakikada yok eden ultraviyole (UV) C sterilizasyon cihazları geliştirmiştik. Şimdi de yeni ve benzeri AB ve ABD ülkelerinde bulunabilen bu laboratuvarımızı hayata geçirdik."
-
İnsanların su altında ulaşamadığı yerleri robot balıklar keşfedecek Harvard Mühendislik Fakültesi'nde bir araştırma grubunda beraber çalışan bilim insanları, robotik hayvanlarla ilgili önemli aşama kaydetti. Özellikle dağ, tepe gibi yerlere çıkabilen robot köpekler ve su altında insan elinin ulaşamayacağı yerlere gidebilen robot balıklar, yeni keşiflerde önemli rol oynayacak.
-
Apple’dan yıl içinde hedeflerinize ulaşmanız için 21 uygulama... Senenin ilk ayında herkes bu sene neleri daha iyi ve daha farklı yapabileceğini düşünüyor. Mobil uygulamalar ise size hedeflerinize ulaşma yolunda destek olabilir. Apple da bu doğrultuda yeni normal içerisinde çalışmak, öğrenmek, bağlantıda kalmak, formunuzu korumak ve daha pek şeye ulaşmanız için bazı...
-
SpaceX’in uzaya tek seferde 143 uydu gönderme görevi ertelendi SpaceX’in uzaya tek seferde 143 uydu gönderme görevi ertelendi Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX, Transporter-1 görevi kapsamında tek seferde 143 uyduyu uzaya taşıyacak Falcon 9 roketinin fırlatılışını olumsuz hava koşulları nedeniyle erteledi.
-
İtalya’dan TikTok’a yasak: Kızın ölümü tetikledi İtalya’dan TikTok’a yasak: Kızın ölümü tetikledi Çin'de geliştirilen TikTok isimli sosyal paylaşım uygulamasına İtalya'dan yasak geldi... Geçen hafta platform üzerinde başlayan, "Kendini boğarak bayılma" akımı yüzünden 10 yaşındaki bir kızın ölmesi üzerine uygulama 13 yaşın altındakilere resmen yasaklandı.
-
Elon Musk’tan eski çalışanına “ticari sır hırsızlığı” davası Elon Musk’tan eski çalışanına “ticari sır hırsızlığı” davası Dünyanın en zengin insanı Elon Musk'un sahibi olduğu Tesla, eski yazılım mühendisine ticari sır hırsızlığı ve sözleşmenin ihlali iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyor. Çalışanın gizli bilgileri Dropbox'a yüklediği iddia ediliyor.
-
Tanışma sitesindeki 2.2 milyon kişinin bilgileri çalındı Tanışma sitesindeki 2.2 milyon kişinin bilgileri çalındı Milyonlarca kullanıcıya sahip bir tanışma sitesi hack'lendi.. Gerçek isimler, e-posta adresleri, şehir, doğum tarihi, IP adresleri, Facebook kullanıcı kimlikleri bilgileri kopyalandı. 1.2 gigabaytlık dosya bir forumda ücretsiz olarak erişime açıldı.
-
'Zorunlu güncelleme' WhatsApp'a kan kaybettiriyor WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik 'zorunlu güncelleme' kararının ardından, uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları ilgi görmeye başladı. Turkcell'in paylaştığı verilere göre, bir günde 100 bin kişi BiP'i cep telefonlarına yükledi.
-
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim üyelerinin buluşu, ''incelemeli patent'' olarak tescillendi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin, TÜBİTAK projesi kapsamında yaptığı 'Düz plakalı atımlı ısı borusu' adı verilen buluş, Türk Patent ve Marka Kurumunca 'incelemeli patent' olarak tescil edildi.