Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) dünyanın ilk üç boyutlu Sanal Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO'da sergilenecek.

SAHA EXPO
SAHA İstanbul Savunma, Havacılık, Uzay ve sanayi Kümelenmesi tarafından organize edilen ve ilki 2018 yılında gerçekleştirilen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ikincisi 10-13 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılması kararlaştırılan fuar, savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana platform üreticilerinin, tedarikçilerin ve bu sektörlerde tedarikçi olarak yer almak isteyen firmaların bir araya geldiği bir platform olacak.

Türkiye’nin savunma, havacılık, denizcilik ve uzay endüstrisinde yerli üretim potansiyelinin sergileneceği, milli teknoloji hamlesine önemli katkılar sağlayacak işbirliklerinin gerçekleştirileceği SAHA EXPO, Türkiye’nin hemen her bölgesinden ziyaretçilere, Dünyanın farklı ülkelerinden gelecek sektör profesyonellerine ev sahipliği yapacak.
MİKRO UYDU FIRLATMA SİSTEMİ (MUFS)
Akşam'ın haberine göre, Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla geliştirilecek Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında Roketsan tarafından geliştiriliyor.
Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak.
Roketsan, proje ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek.
Roketsan, uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını, 2007 yılından beri sürdürüyor.
2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkıyor.
MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştı. Roketsan’ın uzay ile ilgili faaliyetleri, 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
-
Dolandırıcıların 'aşı randevusu' yöntemine karşı avukattan uyarı ekran görüntüsü alın KORONAVİRÜS aşısının gündemde olduğu bugünlerde dolandırıcılar, sağlık üzerinden vatandaşı mağdur ediyor. Farklı meslek gruplarında çalışanların sosyal medyadaki profil fotoğraflarını kullanan dolandırıcılar, o isimlerle de başka hesap açarak, takipçilerine 'aşı randevusu oluşturma' adıyla link gönderiyor.
-
WhatsApp'tan tepki çeken 'güncelleme' kararına ilişkin yeni açıklama! WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesini 8 Şubat tarihinde zorunlu olarak kullanıcılara kabul ettirmeye çalışmasıyla birlikte uygulama tepki çığ gibi büyürken, WhatsApp'ın sahibi olan Facebook'un Türkiye yönetiminden çok kritik bir açıklama geldi.
-
Telegram'ın kurucusu Pavel Durov 'daha tehlikeli' deyip iPhone'u hedef aldı WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesini 8 Şubat tarihinde zorunlu olarak kullanıcılara kabul ettirmeye çalışması sonrası birçok kullanıcı veri gizliliği konusunda endişede bulurken Telegram'ın kurucusu Pavel Durov yaptığı Apple açıklamasıyla olay oldu.
-
İzmir Fen Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Deniz Güner MIT'e kabul edildi Kimya alanında gösterdiği başarılarla uluslararası olimpiyatlarda madalyalar kazanan İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Deniz Güner, dünyanın en iyi üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne (MIT) kabul edildi.
-
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Türkiye'deki Ar-Ge gerçeğini açıkladı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ar-Ge konusunda kafa karışıklığının olduğunu belirterek "Ar-Ge yapıyorum adı altında harcanan paraların çoğu ürün veya sistem geliştirmeye yönelik veya belli şeyler kopyalamaya yönelik faaliyetler” dedi.
-
Türk bilim insanları keşfetti! Samsun'da varlığı bilinmeyen 4 yeni parazit türü keşfetti SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 5 öğretim üyesinin 3 yıl süren araştırmaları sonucunda dünyada ilk kez dört yeni parazit türü keşfedildi. Sazangiller familyasından olan 'sıraz' balığında görülen parazit türü keşfi bilimsel bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu.
-
Türkiye'de yılda 10 milyon akıllı telefon satılıyor! MOBİSAD açıkladı MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye'de geçtiğimiz yıl satılan akıllı telefon miktarını açıkladı. Tespit edilen rakamın 10 milyon 500 bin adet olduğunu söyleyen Turnacı, kayıt dışı satışlarla birlikte 12 milyon civarında akıllı telefon satıldığını belirtti.